e

Obrazloženje žirija 4. BAŠTeAtra

Obrazloženje žirija 4. BAŠTeAtra:

Specijalna nagrada dodeljuje se ansamblu predstave Kabinet čud(ovišt)a, za scenski pokret koji se istakao kao deo teksta predstave i zahvaljujući jasnoći i energičnosti neverbalne glumačke igre, ove segmente predstave čini neizrecivim iskustvom za gledaoce.

Nagrada za vizuelni identitet dodeljuje se predstavi Afterlife Party with Evergreen Eve. Originalna scenografija u simbiozi sa kostimom i upotrebom različitih izvora svetlosti gradi efektnu atmosferu, direktno se uključuje u dramsku radnju i uobličava stil predstave.

Jedna od dve ravnopravne glumačke nagrade dodeljuje se Jeleni Miholjević za ulogu upredstavi Kabinet čud(ovišt)a, koja je, u okolnostima specifičnog dramaturškog i rediteljskog puta, pažljivo odabranim glumačkim sredstvima i vrhunskim osećajem za meru, jasno pokazivala smer ovog pozorišnog čina.

Druga glumačka nagrada dodeljuje se Marti Bjelici za ulogu u predstavi Zašto se dete kuva u palenti. Nagrada se dodeljuje za uzbudljiv glumački izraz koji se kroz mnogobrojne veštine i visoko postavljene scenske zahteve integralno pripaja narativu i gradi ubedljiv scenski lik.

Nagrada za režiju dodeljuje se Isidori Stanišič, za predstavu Afterlife Party with Evergreen Eve. Autorka koristi veoma precizne i dosledne postupke kojima se jednostavna sredstva maštovito transformišu i na taj način izgrađuje autentičan jezik predstave i snažnu ekspresivnost.

Gran–pri Slavica Slaja Urošević za najbolju predstavu u celini dodeljuje se predstavi Afterlife party with Evergreen Eve, koja kroz sve svoje segmente konsekventno donosi originalan, lirski pristup aktuelnoj temi opstanka u strogo kontrolisanom okruženju. Osobenost i egzaktnost predstave počivaju na očiglednoj dubokoj promišljenosti i posvećenosti svakom detalju, što ovo delo čini jedinstvenim i nadahnjujućim pozorišnim iskustvom.

Članovi žirija:

Milomir Rakić – glumac

Marija Pejn – dramaturškinja

Marko Đorđević- reditelj